La vicerectora arrenca-llaços, Joan Verdera

La vicerectora arrenca-llaços

Joan Verdera

 

La vicerectora de comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona ha fet suprimir un llaç groc que hi havia a la pàgina principal del web del Departament de Matemàtiques. Era un llaç petit a un extrem de la pàgina. Em pregunto quin mal hi feia allà. El llaç groc és un símbol que ha estat emprat sempre per defensar causes de progrés, per exemple, per l’alliberament de persones segrestades o a favor de la democràcia a Hong-Kong. A Catalunya expressa solidaritat amb els polítics empresonats, defensa de la democràcia, dels drets civils i humans. En particular del dret de manifestació, de representació política, de tenir un judici imparcial amb garanties processals. Qui pot estar en contra de tot això?

La vicerectora ha explicat les raons per la supressió del llaç. En un missatge al director del Departament diu que tenir el llaç groc al web és contrari a la neutralitat institucional en la qual es manté l’Autònoma i cita un acord del Consell de Govern de la Universitat, que reprodueix exactament així:

ACORD 79/2017 del Consell de Govern 27-9-2017 La seva convicció que la Universitat és i ha de seguir essent un espai de llibertat en què la tolerància sigui al centre dels debats, amb respecte a les diferents formes de pensar presents a un campus plural com és el de la UAB i amb el més escrupolós respecte a aquesta diversitat.

En aquest text no es menciona cap noció de neutralitat institucional, però sí que es parla de llibertat, tolerància i respecte a la diversitat. Apel·lar a aquest text per suprimir el llaç és una falta de rigor intel·lectual monumental (i és còmic). No s’entén com la supressió d’un llaç groc pot ser coherent amb el respecte a la diversitat, la tolerància i la llibertat.

Certs polítics professionals ens han obligat a conviure amb la mentida, cínica, indissimulada i grollera; amb la deformació ridícula de la realitat. Però en l’àmbit universitari això no és acceptable perquè ens fa perdre dignitat i enfanga l’esperit científic.

Després la vicerectora ens informa que, si volem defensar la llibertat de les persones empresonades, ho podem fer en un parell de webs, l’un d’un acord del Consell de Govern i l’altre de les Facultats de Filosofia i Lletres, Ciències de la Comunicació i Traducció i Interpretació. La vicerectora ens diu on i com podem manifestar la nostra solidaritat amb els presos polítics i on no podem fer-ho. No és això una limitació abusiva de la nostra llibertat d’expressió?

La neutralitat institucional s’ha d’entendre en relació amb la política partidista. No seria apropiat que una Universitat es pronunciés a favor d’un partit polític, ni en qüestions de política ordinària. Però som en una situació política inusual, amb gent innocent empresonada arbitràriament, a qui s’han negat drets humans recollits a la Declaració de l’ONU. Les resolucions de la judicatura van limitant progressivament la llibertat d’expressió, de manifestació i el dret de representació política. En aquest context no existeix neutralitat institucional. De fet, ja hem vist en què es materialitza aquesta pretesa neutralitat en el cas que ens ocupa: en nom seu s’ha suprimit un llacet groc d’un web. La neutralitat ha servit per silenciar una expressió de solidaritat amb els presos polítics. No hauria estat millor, més d’acord amb la noció de tolerància, de convivència, de respecte, ignorar el llaç? En comptes d’això, la vicerectora s’ha arrenglerat, suprimint el llaç, amb una determinada força política catalana, els líders de la qual han protagonitzat episodis sonats d’arrencades de llaços, al Parlament i a places públiques. Cal preguntar a la rectora Arboix si aquesta és la neutralitat institucional que promou. Neutralitat com a pretext per prendre partit.

En el passat, l’Autònoma ha donat suport institucional a causes que anaven més enllà de la controvèrsia partidista en diverses ocasions: contra el terrorisme en ocasió de l’assassinat de Miguel Àngel Blanco (webs amb el llaç negre), contra la Guerra de l’Irak (webs amb el distintiu “No a la guerra”).

Finalment, cal preguntar-se si la vicerectora té legitimitat per modificar el web del Departament. El màxim òrgan de govern de la UAB és el Consell de Govern. L’equip es limita a portar-hi propostes i a executar els acords, però no és convenient que actuï de manera autoritària, tampoc apel·lant a la neutralitat institucional. Com he dit abans, la neutralitat institucional de l’Autònoma s’ha d’interpretar amb relació amb la disputa partidista, mentre que el llaç groc s’adreça a drets fonamentals i a valors constitutius de la societat en la qual vivim.

Convindria per a un futur millor de l’Autònoma que degans, directors de departament, representants sindicals i membres del Consell de Govern reprovin la vicerectora per aquesta acció i que el Departament de Matemàtiques recuperi la llibertat d’expressar-se sense restriccions abusives.

 

Anuncis

2 Comments

  1. Exacte, convindria que els màxims responsables de la UAB reprovessin a la vicerectora. Hem d’anar endavant i no fer passes enrere. Ja se n’estan fent massa des d’altres sectors que no són referents ni de coneixement, ni de cultura ni de reflexió.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s