TERRA BAIXA parodiada

Ens fem ressò de la conferència “TERRA BAIXA parodiada”, que Joan Martori ha presentat recentment a la vila d’El Vendrell, dins del cicle de xerrades al voltant de de l’exposició “Terra baixa”. 


Joan Martori ha dedicat una atenció especial a les paròdies de l’obra teatral d’Àngel Guimerà i, en la conferència esmentada, en valora dues de ben especials de “Terra baixa”. Es tracta d’una edició de “Riera baixa” de Joaquim Montero (descoberta al fons del Museu Picasso de Barcelona i que compta amb uns esbossos del pintor) i de “Tierra bajada”, una paròdia argentina de José Marañón, que va portar a l’escena el director i actor Florencio Parravicini, un personatge ben singular i que ha deixat petjada. 


La conferència està salpebrada de referències plenes de saviesa de l’estudiós i de lectures de fragments de les paròdies que transmeten l’humor propi d’aquestes obres. Com conclou Joan Martori: “[…] el coneixement de l’obra teatral d’Àngel Guimerà no pot prescindir d’un estudi complementari de les seves paròdies, que actuen de caixa de ressonància del valor que el públic, com a part inexcusable del fet teatral, atorga a les obres parodiades”.


Actualment, Joan Martori participa en el Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC) i en el Projecte de Recerca d’Arts Escèniques Catalanes de l’Institut del Teatre. I esperem amb candeletes l’estudi i l’edició del teatre d’Ignasi Iglésias, que està a punt de publicar.


https://www.rtvelvendrell.cat/confernencia-joan-martori/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s