MIQUEL DESCLOT, PREMI CARLES RIBA DE POESIA 2020

Hem demanat a Miquel Desclot el seu parlament d’agraïment pel Premi Carles Riba de Poesia, que ha guanyat amb el llibre Despertar-me quan no dormo. El jurat ha volgut destacar “el seu exercici de maduresa creativa, en el qual la contemplació de la natura i el diàleg amb la tradición poètica i artística conformen un univers de densitat moral i d’excel·lència formal “. El poeta ha tingut la gentilesa de regalar-nos una primícia del seu llibre: la poesia Esmenant Joachim du Bellay, dedicada “als nostres presos i exiliats polítics”.

El parlament que ha fet Miquel Desclot ha estat veritablement oportú, en les circumstàncies nefastes que patim: “Tenia consciència de parlar per molts, però no m’imaginava que érem tants!”.

Val a dir que Miquel Desclot està a punt de publicar La bella dama sense pietat, un llibre que recull un parell de centenars de traduccions de poesia en llengua anglesa (poesia anglesa i americana).

.

PARLAMENT D’AGRAÏMENT

PEL PREMI CARLES RIBA

AL TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA

Quan era jovenet, fa cinquanta anys, pensava que aquest premi era cosa de gent gran, i no m’hi presentava. Quan vaig ser gran vaig canviar de parer, i ara pensava que els premis eren cosa de gent jove, i doncs tampoc no m’hi presentava. Però vet aquí que finalment m’hi he presentat. Val a dir que si m’hi he decidit ha estat cedint a l’amable pressió d’un escriptor jove, que a més de jove és el meu fill. Hauria de dir, doncs, que ell és el responsable final que avui jo sigui aquí. I li haig de dir: gràcies. Com les dono també als que ara han confiat en aquest llibre.

Vivim un temps revolt que no sembla gaire propici a la poesia lírica. En primer terme, ens amenaça asprament un virus que ens tanca a casa perquè ens voldria matar per asfíxia. Alhora, ens amenaça no menys asprament un altre virus que ens tanca a la presó perquè no gosa fer el que de debò voldria, que és afusellar-nos. I, encara, ens corca mortalment un tercer virus que ens tanca a la masmorra de la nostra pròpia misèria de poble mesquí que, abans que unir-se per la llibertat, s’estima més una esclavitud enfangada en una ignominiosa renyina constant. Haig de dir que el que més em terroritza és aquest tercer virus. I m’esgarrifa pensar que només tindrem vacuna per al primer.

Contra aquest deplorable panorama víric, la poesia no té pas més poder per guarir que els antibiòtics. Per sort, la poesia no té res a veure amb l’autoajuda: no ens guareix. Però sí que ens cura: Carner, o Beethoven, per cenyir-me a dos noms que commemorem aquest any immemorable, no pretenien guarir-nos de res, però van ser immensos creadors d’emoció. I l’emoció és el veritable combustible de l’ànima, com el menjar ho és de la carcassa. Si volem que l’ànima sobrevisqui a tantes pandèmies, val més que l’alimentem bé.

Vull acabar recordant totes les víctimes d’aquests virus: els malalts i els difunts per culpa del primer; els empresonats i exiliats, amb el president d’Òmnium al capdavant, víctimes del segon; i, en fi, tanta gent de bona fe que ha estat vergonyantment traïda pel tercer.

Miquel Desclot

15 de desembre del 2020

.

Esmenant Joachim du Bellay

                        Als nostres presos i exiliats polítics

Feliç qui, com Ulisses, ha lluitat amb coratge

—o com el foll heroi que va robar el velló—,

i ja torna per viure, cansat de tant braó,

la resta de la vida dins el pairal estatge.

Ah, ¿quan veuré per fi el meu perdut paisatge

encès a la finestra, i en quina ocasió

tornaré en llibertat al meu antic racó,

que m’és tota una pàtria, molt més que un habitatge?

Més m’agrada el casot dels meus avantpassats

que les escalinates dels palaus enflorats,

més que el marbre i el pòrfir em plau la pedra seca,

més la meva riera que no el Mississipí,

més el Puigdelacreu que no cap Sinaí

i, més que la tempesta, la meva biblioteca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s