Manifest per a la paralització del PEPLI i una nova llei de plurilingüisme que potencie el valencià

BEA, Plataforma per la Llengua, SEPC-València, Decidim i Acontracorrent  demanem a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport la paralització del PEPLI i una nova llei de plurilingüisme que potencie el valencià.

Davant la signatura per part de més d’un centenar d’instituts d’ensenyament secundari de tot el País Valencià del manifest “Centres pel Valencià”, la comunitat docent, estudiantil i civil representada per les nostres organitzacions (Bloc d’Estudiants Agermanats, Plataforma per la Llengua, Decidim, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans-València, i Acontracorrent) manifestem:

El nostre total suport a les reclamacions manifestades per la comunitat educativa del País Valencià, motivades per la implantació del PEPLI, i ens adherim a la seua demanda de protecció i potenciació de l’ensenyament en valencià.

Expressem la nostra profunda preocupació per la discriminació que ha tingut lloc per part de la Conselleria d’Educació en permetre a les zones castellanoparlants acollir-se a l’article 8 de la llei 4/2018 modificant els percentatges, mentre que no es permetia cap flexibilitat en percentatges en les comarques valencianoparlants.

Les organitzacions signants considerem que l’actual model per percentatges de la Llei de Plurilingüisme suposa un retrocés als avenços aconseguits històricament pel que fa a l’ensenyament en valencià, si no es modifica la normativa actual.

Així, considerem absolutament indispensable dur a terme les següents actuacions:

1. La paralització del PEPLI i una reforma urgent i en profunditat de la llei de plurilingüisme que protegisca i potencie l’ensenyament en valencià mentre es camina cap a la immersió lingüística.

2.  La redacció d’una nova llei de plurilingüisme adaptada al nou marc legislatiu estatal, que ja no fa referencia a la vehicularitat del castellà en l’ensenyament, com imposava la LOMQE, ara derogada.  Perquè la llei de plurilingüisme, tal com es planteja, posa en perill els esforços realitzats durant dècades per aconseguir la normalització lingüística.

3.  La seguretat que el percentatge de l’ensenyament en valencià no decaurà a les comarques valencianoparlants i que s’incentivarà a les castellanoparlants (el PEPLI no garanteix actualment “la correcció de les desigualtats i l’enriquiment cultural” que anuncia, sinó que causa l’efecte contrari).

4. La solució, de manera urgent, per part de la Conselleria de la situació en què ha quedat l’ensenyament en valencià en les comarques valencianoparlants per l’aplicació del PEPLI, en el sentit que han demanat els centres educatius que han signat el manifest.

Articles:

https://www.nosaltreslaveu.cat/noticia/43621/qui-votara-compromis
https://www.nosaltreslaveu.cat/noticia/43752/escolta-marza-volem-linies-en-valencia


L’enllaç a la plataforma NO PEPLI: Exigim la derogació de la Llei de Plurilingüisme (change.org):

https://www.change.org/p/conselleria-d-educaci%C3%B3-investigaci%C3%B3-cultura-i esport-exigim-la-derogaci%C3%B3-de-la-llei-de-pluriling%C3%BCisme recruiter=19723582&recruited_by_id=c1302460-9d59-11eb-8f83 818a71eac0de&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petiti n_d

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s