Manifest “Per una educació literària que ho sigui de debò”

COL·LECTIU PERE QUART – JUNY DE 2023

(Enllaç al Formulari d’adhesions: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZBON5cIz7y0nVGB1bpRFHEpJeZQGLqmojuS83W0EAM0_zyg/viewform)

Arran de la publicació del nou Decret 171/2022 de 20 de setembre de 2022, d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat, aprovat pel Departament d’Educació, el professorat de llengua i literatura catalanes que forma part del Col·lectiu Pere Quart vol manifestar que:

CONSTATEM una clara intenció política d’anul·lar la cultura literària, que és un eix primordial tant per a la construcció del país i del seu reconeixement internacional com per a la urgent preservació de l’idioma. El menyspreu sostingut dels sabers humanístics al llarg dels últims anys no pot ser degut només a la incompetència o la desídia de les autoritats educatives, sinó que obeeix a l’acció conscient de promoure uns models pedagògics que marginen aquesta cultura literària i l’escamotegen als ciutadans d’avui i de demà per fer-los més inconscients, mesells i submisos.

REBEM amb perplexitat que l’única guia que s’ofereix al professorat sigui un recull de sabers vague, basat en el llenguatge aproximatiu —malgrat l’aparença d’exhaustivitat—, i que s’aposti per treballar a l’aula de la manera que cadascú consideri més oportuna sempre que l’enfocament sigui «competencial». L’èmfasi en la llibertat de configurar itineraris i de dissenyar propostes de lectura no és sinó l’enèsima proclama retòrica del Departament d’Educació. 

NO ENTENEM que el Decret, en parlar de la literatura catalana de modalitat, d’una banda afirmi que «no es pretén emprendre una història de la literatura de pretensions enciclopèdiques, sinó seleccionar un nombre reduït d’obres que seran objecte de lectura guiada i compartida a l’aula, i que aniran acompanyades d’un conjunt de textos que permetran tant la seva contextualització històrica i cultural com la seva inscripció en la tradició literària, l’accés a la història de les seves interpretacions i el diàleg amb altres formes artístiques clàssiques i contemporànies» i, de l’altra, elimini aquest «nombre reduït d’obres»; és a dir, les lectures prescriptives fixades per a les PAU, que ja esdevenien una selecció i, doncs, permetien aprendre competencialment a partir de l’anàlisi interpretativa del text.

DESAPROVEM la proposta fal·laç de «participar [l’alumnat] en la construcció d’un cànon literari que integri la perspectiva d’experiència de les dones i altres perspectives que no han estat visibilitzades, mitjançant la lectura d’obres d’escriptores i altres autors i autores marginats en llengua catalana, per desenvolupar el pensament crític pel que fa a la construcció discursiva del món i els seus imaginaris». Una tal intervenció de l’alumnat no es pot dur a terme sense un mínim bagatge literari i cultural ni pot fer-se des d’uns ambigus i generalistes eixos «temàtics». Ha de plantejar-se des del coneixement rigorós i aprofundit de la tradició, dels moviments i de les vicissituds historicopolítiques que l’han condicionada, així com des de l’assumpció de la consciència històrica necessària per articular el sentit evolutiu d’aquesta tradició.

DENUNCIEM, finalment, l’absència clamorosa al llarg de tot el Decret d’una relació clara i orientadora d’autors i obres per a la matèria comuna a primer i segon curs i, especialment, per a la matèria de literatura catalana de modalitat.

I, per tot això,

RECLAMEM l’entesa necessària entre el Departament d’Educació, les universitats catalanes i els instituts d’ensenyament secundari, a través d’un òrgan que reguli una coordinació efectiva entre els agents implicats per consensuar acords relatius tant al currículum de batxillerat com a les proves d’accés a la universitat, amb l’objectiu que siguin veritablement equitatives per a tot l’alumnat de Catalunya.

REIVINDIQUEM la recuperació d’una hora lectiva per a la matèria comuna de llengua i literatura catalanes a primer i segon curs, per garantir un ensenyament aprofundit de les lectures escollides que en superi la mera explicació argumental i en pugui oferir un veritable acostament literari. Cap conselleria d’Educació s’ha dignat a plantejar-se de debò una mesura perfectament assumible —que ja reclamàvem el maig de 2016 en el nostre manifest fundacional—, la qual cosa no fa sinó constatar el retrocés que en aquell moment ja denunciàvem com a inevitable.

PROPOSEM una llista de clàssics de la literatura catalana dels segles XX i XXI per a la matèria de modalitat de literatura catalana que inclogui poesia, narrativa, teatre i prosa no ficcional d’arreu dels Països Catalans, amb noms com Montserrat Abelló, Vicent Andrés Estellés, Maria Àngels Anglada, Manuel Baixauli, Sergi Belbel, Josep M. Benet i Jornet, Prudenci Bertrana, Aurora Bertrana, Joan Brossa, Zoraida Burgos, Jaume Cabré, Núria Cadenes, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner, Víctor Català, Jordi Pere Cerdà, Antoni Clapés, Lluïsa Cunillé, Martí Domínguez, Josep M. Espinàs, Salvador Espriu, Lluís Ferran de Pol, Gabriel Ferrater, Vicent Flor, J. V. Foix, Josep Franco, Joan Fuster, Pere Gimferrer, Marc Granell, Àngel Guimerà, Ignasi Iglésias, Rosa Leveroni, Joan-Lluís Lluís, Josep Lozano, Joan Maragall, Maria-Mercè Marçal, Joan Margarit, Miquel Martí i Pol, Dolors Miquel, Manuel Molins, Terenci Moix, Jesús Moncada, Quim Monzó, Anna Murià, Joan Navarro, Joan Oliver, Maria Antònia Oliver, Vicenç Pagès Jordà, Josep Palau i Fabre, Teresa Pàmies, Manuel de Pedrolo, Josep Piera, Josep Pla, Josep Sebastià Pons, Baltasar Porcel, Carles Riba, Carme Riera, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Santiago Rusiñol, Josep M. de Sagarra, Màrius Sampere, Carmelina Sánchez Cutillas, Rodolf Sirera, Cèlia Suñol, Jordi Teixidor, Màrius Torres, Enric Valor, Maria Teresa Vernet, Antònia Vicens, Llorenç Villalonga, Joan Vinyoli, entre molts d’altres.

CONVIDEM els docents de llengua i literatura catalanes d’arreu dels Països Catalans a organitzar-se per esmenar el buit negligent del Departament d’Educació amb una proposta comuna de lectures per al batxillerat en les matèries de llengua i literatura i de literatura de modalitat.

Per la literatura catalana, adhereix-te al manifest!

Feu-nos arribar les vostres adhesions i propostes a: FORMULARI D’ADHESIÓ 

ADHESIONS

  1. Elisabet Jané
  2. Aïda Ayats Rodríguez
  3. Antoni Isarch
  4. Carme Barragan
  5. Anton Carbonell Ferrando
  6. Joan Martori
  7. Antoni Dalmases Pardo
  8. Oriol Gonzalez Tura
  9. Ester Sirvent Visa
  10. Sebastià Bennassar Llobera
  11. Georgina Ricart Amenós
  12. Maria Parera Mayans
  13. Francesc Foguet i Boreu
  14. Antònia Bonjorn Dalmau
  15. Maria Carme Salmerón
  16. Josep Bernadàs
  17. Salut Llonch Soler
  18. Jaume Radigales i Babí
  19. Carles Montpart Tura
  20. Ignasi Serra Nicolau
  21. Bernat Puigtobella
  22. Cristina Figueras Pareras
  23. Gerard Guerra i Ribó
  24. Marina Porras Martí
  25. Teresa Campos Temporal
  26. Josep Maria Miró
  27. Silvestre Vilaplana i Barnés
  28. Miquel Sanz
  29. Xavier Diez Rodríguez
  30. Òscar Vilarroya
  31. Dolors Clota Garcia
  32. Gemma Coca Casahuga
  33. Núria Còrdova Medina
  34. Adrià Arboix i Damunt
  35. Ramon Anglada Bau
  36. Carme Val Ortega
  37. Josep Lluís Badal i Franco
  38. Carme Arenas Noguera
  39. Marià Marín i Torné
  40. Quim Gironella Rifà
  41. Montserrat Miracle Collmalivern
  42. Joan Puig Sanjuan
  43. Josep Murgades Barceló
  44. Sílvia Güell Pi
  45. Gemma Cateura Palma
  46. Maria Romaní
  47. Quim Torra i Pla
  48. Toni Montserrat Banach
  49. Jepi Gomez Pando
  50. Cristina Badosa Mont
  51. Josep M. Domingo Clua
  52. Joana Luna Ferrite
  53. Manel Carrasco Guerrero
  54. Montserrat Junqué Plaja
  55. Josep Arboix Damunt
  56. Jaume Aulet Amela
  57. Annamanu Ràfols Vives
  58. Pere Bonfill Albiol
  59. Lourdes Mozas Banzo
  60. Maria Fernandez Pou
  61. M. Dolors Montagut Masip
  62. Montserrat Carreras i Carreras
  63. Jesús Fontova Farré
  64. Núria Sanahuja Costafreda
  65. Just Cortès
  66. Maria Rosa Eritja Casadellà
  67. Roser Giménez García
  68. Andreu Ferré
  69. Manuel Molins Casaña
  70. Ada Ferrer i Carbonell
  71. Mercè Ibarz Casadevall
  72. Mariona Folguera Blasco
  73. Montserrat Paronella Basquens
  74. Jaume Ametller i Leal
  75. Miquel Alsina Tarrés
  76. Anna Macias
  77. Rafel Casas Barrero
  78. Santi Colomer Muro
  79. Manel Salvat Devesa
  80. Meritxell Tovar Martí
  81. Mònica Bassols i Teixidó
  82. Pere Martínez i Guardiola
  83. Joan Ramon Veny Mesquida
  84. Maria A. Guitart Graells
  85. Jordi Marrugat Domènech
  86. Carla Soler i Pairó
  87. Ramon Bacardit
  88. Eloi Babí Radigales
  89. Montserrat Mola Martí
  90. Pere Martí i Bertran
  91. Immaculada Aguilera i Ruiz
  92. Marc Barrobés i Meix
  93. Àlvar Masllorens i Escubós
  94. Marina Espasa
  95. Josep M. Corbella
  96. Valentí Rossell Riera
  97. Mònica Ibáñez González
  98. Francesca Cama Gil
  99. Anton Baiges Gras
  100. Laia Berenguer Torres
  101. Dídac Pujol Morillo
  102. Ricard Cucurull Sánchez
  103. Eugènia Ribas Gálvez
  104. M. Reina Martín González
  105. Maria Moreno i Domènech
  106. Pere Gómez i Inglada
  107. Esteve Miralles
  108. Àngel Carbonell Amenós
  109. Vinyet Panyella Balcells
  110. Joan Todó Cortiella
  111. M. Dolors Girbau Rubio
  112. Isabel Barniol Llimós
  113. Susana Luque Mendoza
  114. M. Carme Tortajada Morellá
  115. Isabel Carné Masllorens
  116. Júlia Albiach Montaner
  117. Cristina Roquet Ruiz
  118. Maria Arquer Cortés
  119. Enric Cassany Cels
  120. Núria Sivill Cuadras
  121. Adriana Suriol Sanz
  122. Anna M. Beneyto i Peris
  123. Anna Estiarte Lucas
  124. Roser Trallero Casañas
  125. Jordi Berenguer Queraltó
  126. Andreu Navarra Ordoño
  127. Montserrat Colom Rafols
  128. Montserrat Cassanyes i Vallès
  129. Josep Miquel Arroyo Baena
  130. Ramon Moreno i López
  131. Gemma Gómez Duran
  132. Olga Gargallo Barea
  133. Teresa Puig Gordi
  134. Carmina Llaurador Mas
  135. Núria Segismundo Francisco
  136. Marta Mosella Sanz
  137. Jordi Anglada Juanico
  138. Dolors Udina Abelló
  139. Xavier Manuel Altés
  140. Antoni Clapés
  141. Carme Martí Torres
  142. Agnès Vallvé Valeri
  143. Montserrat Valls Àlvarez
  144. Laia Balasch
  145. Eloïsa Fernàndez Cuenca
  146. Antoni Moga Ferrés
  147. Àngel Buch Llorach
  148. Ramon Torné Teixidó
  149. Sergi P Morte
  150. Ariadna Herrero i Molina
  151. Eulàlia Casas Cadevall
  152. Jordi Cicres i Bosch
  153. Josep Lluís Martín Masip
  154. Josep Cucala i Adell
  155. Ferran Tineo Roberto
  156. Roser Vilallonga Tena
  157. Jordi Clopés Garrell
  158. Sílvia Vallès Muñío
  159. Maria Calzada Olivella
  160. David Serra Cardó
  161. Elena Planes
  162. Josep Puertas Agusí
  163. Maria Teresa Rodríguez
  164. Anna Xargay
  165. Teresa Forcada Mañé
  166. Pere Ribera i Pinós
  167. Josep Maria Teixell Aguilà
  168. Ramon Busquets Fontanals
  169. Lluís Juan Sebastià
  170. Dolors Torné i Puigdemont
  171. Judit Ibós Santiveri
  172. Muntsa Tortós Pagès
  173. Begonya Mezquita
  174. Montserrat Niubó Niubó
  175. Dolors Torné i Puigdemont
  176. Toni Pons i Estrada
  177. Montserrat Marsal
  178. Marc Comadran Orpi
  179. Lorena Monllaó Arnau
  180. Roser Pou Vila
  181. Francesco Ardolino
  182. Joaquim M. Nogués i Carulla
  183. Núria Bazaga Laporta
  184. Judit Devesa i Antúnez
  185. Emma Puntí i Tortellà
  186. Pere Ribera i Pinós
  187. Susanna Simón Garrido
  188. Sílvia Vidal i Vargas
  189. Xavier Gual Vadillo
  190. Esperança Servat Ballester
  191. Maria Puig Parnau
  192. Irene Castellà Güell
  193. Artur Garcia Fuster
  194. Julià Monje Alonso
  195. Enric Virgili Carbonell
  196. Mireia Sangenís
  197. Montse Obrador Pons
  198. Anna Rebulà Carbonell
  199. Elena Esteban Baez
  200. Maria Dasca
  201. Vicenta Ferrer Tormos
  202. Max Pàrraga Díaz
  203. Domènec Salvadó Poy
  204. Judit Juyol Bosch
  205. Jordi Geronès i Montel
  206. Joan Calsapeu Cabot
  207. Francesc Alcaraz Sànchez
  208. Oriol Maymó i Gatell
  209. Neus Canyelles Grifoll
  210. Marc Magrinyà Torner
  211. Núria sabé Vila
  212. August Bover
  213. Gemma Bachiller Saña
  214. Tona Sallent
  215. Joan Rocamora
  216. Marina Sureda Torres
  217. Llucia Màrquez Testa
  218. Antoni Pladevall Arumí
  219. Oriol Caixach Belzuz
  220. Rosamaria Bruguera Rifà
  221. Cinta Paloma Vila
  222. Escola Industrial 
  223. Rosa Fàbregas i Taberner
  224. Adam Martín Grillo
  225. Magda Alberich Forns
  226. Anna Rialp Cercós
  227. Joan Maria Minguet Batllori
  228. Cristina Sans Mestre
  229. Núria Alsina Costa
  230. Maria Teresa Centelles
  231. Lourdes Sanchez
  232. Joan Carles Navarro Torres
  233. Antoni Parera Martínez
  234. Laia Carreras i Vilagran
  235. Laura Santamaria Guinot
  236. Anna Coca Martí
  237. Roser Calvet Riera
  238. Oriol Izquierdo Llopis
  239. Núria Garcia Sastre
  240. M. Lluïsa Huguet Recasens
  241. Joan Fluvià i Font
  242. Eugènia Buxeda
  243. Carme Solé i Boada
  244. Eduard Juanmartí i Generès
  245. Pere Pérez
  246. Josep Ramon Carrillo Yeste
  247. Joan Sala Torrent
  248. Carme Fernández Floriach
  249. Francesc Xavier Martín Giménez
  250. Enric de Vilalta i Pach
  251. Clara Vilarrasa Ruiz
  252. Olga Roset Moyà
  253. Francesc Baldebey Miquel
  254. Daniel Antoni Muñoz Prades
  255. Mireia Arguijo Badia
  256. Ricard Mirabete Yscla
  257. Associació Cultural Mirador: art, literatura, còmics, esports i ciutadania
  258. Rosa Maria Araúz Regué
  259. Elisabeth Saiz Nadeu
  260. Carme Bellet Roca
  261. Julio Granadero Sabrido
  262. Mireia Tremoleda i Pàmies
  263. Soles Velázquez Montané
  264. Pep Pujols Puigdesens
  265. Mireia Pérez Cervera
  266. Marta Castillon
  267. Núria Anglada Lloveras
  268. Clara Illa Girona
  269. Sebastià Pons i Saura
  270. INS Montserrat Roig (Gràcia-BCN). Dept. Llengua catalana i literatura
  271. Jordi Piany i Vidal
  272. Mireia Farrús i Cabeceran
  273. Acelia Navarro Navarro
  274. Xavier Iglesias Gallart
  275. Andreu Bosch i Rodoreda
  276. Neus Aranda i Bosch
  277. Anna Pascual Vissa
  278. Matilde Madorell i Comas
  279. Irene Tarrés Caninas
  280. Enric Espina i Vàzquez
  281. Montserrat Casamajó Canals
  282. Albert Soler Llopart
  283. Alba Romanyà Serrasolsas
  284. Josep Camps Arbós
  285. Joel Bagur i Mellinas
  286. Eulàlia Lorés i Otzet
  287. Mercè Teixidó Tàsies
  288. Anna Torrent Verdolet
  289. Ruth Pomés Gonzàlez
  290. Xavier Cañada Nogués
  291. Mina Nabona Jassans
  292. M. Lourdes Estruch Duran
  293. Aula de Literatura i Meditació – Universitat de Barcelona
  294. Albert del Amo Sardiña
  295. Martina Marcet Fuentes
  296. M. Lourdes Estruch Duran
  297. Ramon Panyella Ferreres
  298. Enric Blanco Piñol
  299. Montserrat Estruch Duran
  300. Cristina Santmartí Torruella
  301. Pere Pinós Vilalta
  302. Glòria Padrós i Jolis
  303. Marta Ciscar Martín
  304. M Pilar Cabrerizo
  305. Montserrat Corrons i Boix
  306. Susanna Huguet Ruiz
  307. Associació Catalana de Dramatúrgia
  308. Anna Maria Ricart Codina
  309. Víctor Verdú Martí
  310. Pere Guarch i Tarrida
  311. Rosa Mateu Campillo
  312. Teresa Aran Flix
  313. Aureli Barrull Altarriba
  314. Eva Calaf Vich
  315. Frank Bayer Alsina
  316. Laia Codina Alarcón
  317. Eloi Escútia Fors
  318. Joan Roquet i Pugès
  319. Mònica González Fernández
  320. Joaquim Puig Riera
  321. Pau M. Duran i Castillo
  322. Alejandra Pascual Peretó
  323. Lluís Hansen Fors
  324. Rosa Figueras
  325. Els Marges
  326. Carme Bru Garcia
  327. Maria Dolors Vilchez Carvajal
  328. Cuca Caldapeu i Layret
  329. Marta Oliva Martín
  330. Roser Campi
  331. Pau Vinyes i Roig
  332. Miquel Arnal Espinal
  333. Eduard Camarós i Serra
  334. Jaume Casals Ció
  335. Lau Feliu Maspons
  336. Gerard Bidegain i Figuerola
  337. Josep Maria Freixa Planas
  338. Josep Solà Granés
  339. Cristina Riera Llop
  340. Maria Antonia Marti Antonin
  341. Fina Alió Bosch
  342. Eduard Roure Blàvia
  343. Joana Verdera Font
  344. Irene Guallar Guerra
  345. Conxita Badia Cabacés
  346. Elisabet Armengol
  347. Susanna Roch
  348. Maria Paredes Baulida
  349. Assumpta Sau Pujol
  350. Montse Codina Sabé
  351. Rosa Torné Margarit
  352. Roger Ten Valls
  353. Jordi Gili
  354. Guillem Fité Quimesó
  355. Júlia Pagès Martin
  356. Josepa Berenguer Fabregat
  357. Rosa Maria Baró
  358. Oriol Magrinyà Domingo
  359. Núria Robles Círia
  360. INS Cal Gravat (Manresa)
  361. Adrià Maynés Tolosa
  362. Marta Alonso Amargós
  363. Francesc González i Planas
  364. Isabel Roca Pagerols
  365. Salvador Domènech i Domènech
  366. Montse Murgadas Claraco
  367. Marta Mabres
  368. Jaume Forn Rambla
  369. Rosa M. Anglès
  370. Eduard Casadevall i Vergés
  371. Anna Maria Orta Alcaraz
  372. Josep Miquel Arroyo Baena
  373. Mònica Herruz
  374. Rafel Aragonès Fort
  375. Lídia Serrat Terés
  376. Anna Guerra Costa
  377. Marc Serres Navarro
  378. Montserrat Martí suñé
  379. Eloi Planas Vila
  380. Josep Gumà Padró
  381. Antoni Folguera Bonjorn
  382. Francesc Galera Porta
  383. Carme Renedo i Puig
  384. Xavier Pla i Barbero
  385. Carme Morell Montado
  386. Jordi Satorra Marín
  387. Vanessa Palomo Berjaga
  388. Pere Planas Masramon
  389. Lluís Lega Vidal
  390. Aniol Masó Vallmajó
  391. Jaume Ferrer i Puig
  392. Bernat Solà Mata
  393. Pere Pèries i Escòlies
  394. Susanna Ayala Riu
  395. Josefina Pasqual i Fransoy
  396. Laia Torras Andreu
  397. Júlia Badal Basto
  398. Maria Font i Ferran
  399. Lourdes Corbera
  400. Enric Pugès Pi
  401. Laia Pubill Lliteras
  402. Yesica Fornés Ballester
  403. Dolors Mateo García
  404. Joaquim Gestí Bautista
  405. Marta Nadal Brunès
  406. Montserrat Lluch Juncosa
  407. Neus Nogué Serrano
  408. Dolors Subirana Cubinsà
  409. M.Antònia Gimeno Bonells
  410. Josep Armengol Calvet
  411. Xavier Serrahima
  412. Cèlia Carbonell Cassanyes
  413. Ivan Ruiz Martínez
  414. Montserrat Canela Llorens
  415. Sònia Piñol Caballeria
  416. Joan Dalmases Paredes
  417. Carles Casas Romeo
  418. Mònica Freixes
  419. Montserrat Sànchez Cairol
  420. Gabriel Bejarano Parpal
  421. Víctor Ranera Martín
  422. INS Pius Font i Quer (Manresa)
  423. Mar Sanglas
  424. Esther Mora García
  425. Àngel Llopis
  426. Berta Serra Gómez
  427. Àngels Gardella Quer
  428. Alba López Artés
  429. Antònia Bonjorn Dalmau
  430. Ma Teresa Garcia Piqué
  431. Marta Soler
  432. Toni Arrufat Gonzàlez
  433. Sílvia Maymó Capdevila
  434. DEPT. DE CATALÀ de l’Institut Puig de la Creu
  435. Alberto Ramos Barranco
  436. Rosamaria Aguadé i Benet
  437. Marc Fernández Cuyàs
  438. Montserrat Costa Ezquerra
  439. Ma. Lluïsa Erill i Albajès
  440. Associació Catalana de Dramatúrgia (ACD)
  441. Iria Salcedo
  442. Pere Planas Masramon
  443. Isabel Dulcet Grau
  444. Xènia Gaspar Blancafort
  445. Institut de Sentmenat
  446. Abel Ramon Vidal
  447. Jordi F. Fernández Figueras
  448. Eduard Tapias Sanglas
  449. Montserrat Balaguer Selga
  450. Anna Aznar Esteban
  451. Lurdes Chalaux i Bernabé
  452. Anna Maria Munté Domenech
  453. Montserrat Sarret Vilaseca
  454. Manel Aljama
  455. Arianna Candell Vilardaga
  456. Rosa M. Villaró Pla
  457. Antoni Soy Casals
  458. Àngels
  459. Laura Creixell Gomila
  460. Josep Maria Rovirosa i Jané
  461. Montse Babí
  462. Lluís Serrasolses Domènech
  463. Montserrat Puig Segura
  464. Montserrat Blai i Alabau
  465. Jordi Roig Perez
  466. Marià Sais Ribas
  467. Antonia Ordinas Vaquer
  468. Roser Benet Pugès
  469. Montserrat Toran Planas
  470. Pep Sanz Datzira
  471. Núria Casajuana Jul
  472. Marta Serrés
  473. Ma Carme Cisquella Balasch
  474. Antonio Moreno Castillo
  475. Jordi Martí Font
  476. Teresa Permanyer Quintana
  477. Mi Gracia
  478. Roser Martínez Vila
  479. Sílvia Güell Segarra
  480. Mariona Buscallà Català
  481. Gemma Pellissa Prades
  482. Jordi Pipó Vicent
  483. Vanessa Grau Sánchez
  484. Laura Novell Capdevila
  485. Sílvia Solé Guitart
  486. Jordi Peiró Vilaplana
  487. Ruth Millan Iglesias
  488. Núria Gual i Gaju
  489. Lluís Cifuentes i Comamala
  490. Miquel Perelló Massutí
  491. Isabel Grabuleda Teixidor
  492. Alba Granell Rosich
  493. Carina Navarro Codina
  494. Jordina Gort Oliver
  495. Isabel Ripollès Amela
  496. Rosa Pilar Molinos Monfort
  497. Montserrat Martínez Martínez
  498. Carme Palà Selva
  499. Antoni Fernàndez Barbero
  500. Àngels Catà Marlès
  501. Clara Capdevila Candell
  502. Elisenda Cornet
  503. Mònica Forroy
  504. Mercè Estrada Casanovas
  505. Carlos Vílchez Ribera
  506. Ma. Carme Farré Vilalta
  507. Marga Gil
  508. Andrea Pereira Rueda
  509. Meritxell Guitart Andreu
  510. Alma Gavaldà Caballer
  511. Antoni Casals Guàrdia
  512. Míriam Cuenca Clement
  513. Assumpta Andrés Bacardit
  514. Núria Palomar Baget
  515. Gemma Bartolí Masons
  516. Marta Soler Muñoz
  517. Mercè Cuscó Ramoneda
  518. Elisabet Jaime Estrany
  519. Àngels Castellà Fabregat
  520. Gemma Arimany Capdevila
  521. Elena Domènech Gibert
  522. Lluís Mundet i Pons
  523. Pilar Colilles Solé
  524. Guillem Romeu i Fortuny
  525. Jesús Queralt i Mallafrè
  526. Anna Carreras Nolla
  527. Vanesa Morales Morgado
  528. Annabel Giménez Montcusí
  529. Enric Gil Molas
  530. Santi Guallar Rivero
  531. Anna Campanera Reig
  532. Jonatan Carbó Casanellas
  533. Cristina March
  534. Sisco Garcia
  535. Teresa Sabater Puig
  536. Eulàlia Bullich Catà de la Torra
  537. Albert Ventura
  538. Aniol Vidal
  539. Eva Mar
  540. Alfred Matamala Xicota
  541. Aleix Cardona i Jordan
  542. Antoni Fernàndez Barbero
  543. Manuel Márquez Berrocal
  544. Diego Tomás García
  545. Oriol Perelló Cuadras
  546. Marc Suanes Larena
  547. Mercè Pascual Valent
  548. Bibiana Rubió Costa
  549. Jaume Figueras i Trull
  550. Jordi Gomà Safont
  551. Maria Mercè Farràs Bella
  552. Jesús Roso
  553. Míriam Colomer Díaz
  554. Marta Puigventós Pons
  555. Joan Martí
  556. Salvador Daroca Cruset
  557. M. Encarnació Hernández Cordero
  558. Montserrat Cabré
  559. Júlia Ojeda Caba
  560. Elisabeth Torrescassana Marcé
  561. Tina Vallès
  562. Xavier Manuel Altés
  563. M. Cristina Gibert
  564. Jordi Ferrer Vila
  565. Jordi Fenosa Tatay
  566. Alfred Garrido Ribas
  567. Mireia Miralles Moreno
  568. Roser Herrera joancomartí
  569. Josep Maria Virgili i Ortiga
  570. Amor Fernández Gallemí
  571. Ariadna Selva
  572. Irene Murcia Burgalés
  573. Carles Valls
  574. Maria Eugènia Perea Virgili
  575. Anna Salarich Calvo
  576. Albert Vidal Martí
  577. David Casellas Gispert
  578. Mercè Xufré Serrat
  579. Joan Mompó Vidal
  580. Judit Pujadó Puigdomènech
  581. Liliana Fortuny
  582. Helena Camps Roig
  583. Raül Massanella
  584. Dani Morell Cortès
  585. Damià Felip i Falgàs
  586. Josep Pujol Gómez
  587. Elvira Cervià Rovira
  588. Ester Ortiz Borràs
  589. Àlex Castro Pizarro
  590. Jordi Valls Pozo
  591. Laura Hugas Orpina
  592. Maite Piñas i González
  593. Núria Castells
  594. Patricia Pérez Colom
  595. Bernat Ruiz Domènech
  596. Rut Copons Serrano
  597. Jordi Llorens Martinez
  598. Oriol Teixell Puig
  599. Pau Obiol Coma
  600. Montse Andreu López
  601. M. Pilar Gérez Piñol
  602. Matilde Madorell
  603. Mercè Ribas i Almazan
  604. Esther Pagès Comelles
  605. Maria Assumpta Riera Ubach
  606. Teresa Rigau Mas
  607. Iris Llop Mangas
  608. Montserrat Riera i Llobet
  609. Cristina Figueras Pareras
  610. Alba Flórez Canals
  611. Laura Sarria Solán
  612. Carles Banqué Nadal
  613. Josep Erra Sabata
  614. Mercè Alsina Quintana
  615. Antoni Navarro Amorós
  616. Cinta Jiménez Planas
  617. Santi Martí i Herrero
  618. Roser Huix Costa
  619. Rosa Benet Domínguez
  620. Glòria Mallofré
  621. Marta Garcia Avellaneda
  622. Gemma Fuentes Garcia
  623. Victòria Lozano Mateo
  624. Fina Vilardell Guàrdia
  625. Daniel Cortés Coronas
  626. Anna Buisan
  627. Àngel Domènech Gimeno
  628. Ferran Sugranyes Liñana
  629. M. Mercè Domènech Gimeno
  630. Ester Graell Prunera
  631. Montserrat Bonastra i Esquerda
  632. Bibiana Corominas Abad
  633. Joan Colell Pinillos
  634. Maria Jesus Espuña Ferrer
  635. Esther Mora García
  636. Dolors Requena
  637. M. José Ventura
  638. Jesús Agudo
  639. Gema Perez González
  640. Jose Maria Dellà Manzano
  641. Assumpta Castells Castello
  642. Esther Vilar Roca
  643. Maria Teresa Cid
  644. Olga Martínez Roca
  645. Eva Bosch Gibert
  646. Enric Durán López
  647. Laia Suades Juncadella
  648. Montse
  649. Lluïsa Sàbat
  650. Anna Miquel i Aloy
  651. Dolors Mateo Garcia
  652. Maria Serra Moncunill
  653. Òscar Forner i Oms
  654. Judit Grèbol
  655. Gemma Orriols
  656. Gemma Fuentes Garcia
  657. Laura Janer Villanueva
  658. Joan Andreu Raigal
  659. Josep Maria Codina Tobias
  660. M Carme Cabanes i Altes
  661. Antònia Vilaplana Moreno
  662. Margarida Casanovas Prat
  663. Montse Salvador i Pla
  664. Adrià Rusinès Plaza
  665. Yesica Fornés Ballester
  666. Miracle Nadal Sales
  667. Maria Teresa Francés García
  668. Gemma Sainz
  669. Olga Farràs Cano
  670. Lluïsa Soaz Gonzàlez
  671. Vicenç Casanovas Barraso
  672. Àngel Isern Puigdesens
  673. Montserrat Gonzalez Cardus
  674. Joan Rendé Masdéu
  675. Anna Buil Feliu
  676. Marta Pastor Borràs
  677. Joan Fargas Moncunill
  678. Aurora Fornos Vilanova
  679. Magdalena Sellés
  680. Sergi Quero
  681. Elvira Prado-Fabregat
  682. Marta Vilaseca
  683. Mireia Trull Martí
  684. Ana Belén González Muñoz
  685. Roderic Martínez Castellví
  686. Magda Isarch Borja
  687. Mireia Ribas Latorre
  688. Virginia Giner Brines
  689. Mireia Casassas
  690. Josep Domènech
  691. Lluís González Segura
  692. Dolors Solé Gras
  693. Maria Cucurull Canyelles
  694. Meritxell Bellmunt Alegre
  695. Aida Flix Bellmunt
  696. Javier Navarro Gálvez
  697. David Pociello i Bardina
  698. Emma Gesa Mascorda
  699. Samuel Pastor
  700. Arnau Cebrián García
  701. Rosa M Villaró Pla
  702. Bibiana Corominas Abad
  703. Marc Mestres
  704. Mònica Daràs Talens
  705. Fèlix Clemente Cavero
  706. Clara Cavero Ratero
  707. Maribel Sospedra
  708. Jordi Figueras
  709. Lau Feliu Maspons
  710. Estefania López Balaguee
  711. Dolors Foix Solé
  712. Montserrat Carbó Hors
  713. Montse Guillén Galimany
  714. Elena Duran Ferrero
  715. Montserrat Serra Serra
  716. Ricard Masferrer Clarà
  717. Esther Calopa Mars
  718. David Flix Aran
  719. Núria Vidal Suñé
  720. Berta Serra Gómez
  721. Glòria Majó Ubach
  722. Ruth Segado Requena
  723. Marta López del Castillo Ruiz
  724. Marina Esquena
  725. Àngels Segura
  726. Txell Bernaus Montoza
  727. Irene Solanich-Sanglas
  728. Montserrat Miracle Collmalivern
  729. Rosa Prats Garriga
  730. Núria Riba Miñana
  731. Meritxell Daranas
  732. Margarida Falgàs i Isern
  733. Maria Dolors Gaja i Jaumeandreu
  734. Anna Ragon Cardoner
  735. Marta Font Falguera
  736. Institut Lluís de Requesens (Dept. didàctic) – Molins de Rei
  737. Judit Grau Barcons
  738. Marta Marfany Simó
  739. Xavier Balfegó Vergés
  740. Margarida Casanovas Prat
  741. Montse Navarro Cascales
  742. Roc Casagran Casañas
  743. Agnes Schlüter
  744. Maria Montgrony Alberola Ricart
  745. Àlex Castro Pizarro
  746. Nadina Ros Barnadas
  747. Eloïsa Fernàndez Cuenca
  748. Núria Miró Castellà
  749. Montserrat
  750. Carme Solé Boada
  751. Helena Bargalló Bozzo
  752. Rebeca Lidón
  753. M. Àngels Borràs i Adam
  754. Esther Sementé Rodríguez
  755. Carme Obiols Plana
  756. Rosa Alegre Mateo
  757. Ester Olivé i Bartolomé
  758. Mònica Torrent i Parcet
  759. Francesc Masnou Salat
  760. Montserrat Miracle i Collmalivern
  761. Miquel Salo Colomer
  762. Montserrat Mor-Mur
  763. Ramon Vernet Moya
  764. Elisabet Huguet Soler
  765. Marta Fàbregas Camps
  766. Agnès Miralbell Izard
  767. Gerard Viladomat Monterde
  768. Pites Roure Morist
  769. Lluïsa Gallego Andreu
  770. Eduard Juanmartí i Generès
  771. Montse Colilles i Codina
  772. Àngels Pérez Tarragó
  773. Laura Oliveras Escura
  774. Judit Massana Camprubí
  775. Albert Claret i Hernández
  776. Helena Larreula i Senan
  777. Mercè Clariana i Muntada
  778. Núria Bresoli Petit
  779. Daniel Xavier Carrera

79 Comments

  1. No es pot sacrificar la formació humanística en favor de la tecnificació. Cal formar persones amb una visió holística. Sense la llengua perdem identitat.

    M'agrada

    1. Prou de tanta tecnologia i tan poc pensament crític i humanístic.
      Volen ments buides, que no pensin, no sentin, no raonin.

      M'agrada

  2. Absolutament d’acord amb vosaltres. Com que la comprensió lectora cada cop dona pitjors resultats, eliminem les lectures, els llibres. De riure…

    M'agrada

  3. Volen treure les matèries que ens fan pensar i millorar com a persones. No volen persones lliures, volen esclaus tontos que callin, els votin i treballin.

    M'agrada

Deixa un comentari